Open tuin

Maak kennis met de Hof

Van maart t/m november is elke eerste zaterdag van de maand de tuin
open van
12.00- 16.00 uur.

De Franciscus Xaveriuskerk is dan ook open en je kunt op dat moment ook via de kerk naar de tuin lopen. De aanwezige gastvrouwen en -heren in de kerk wijzen je graag even de weg.
In de tuin word je verwelkomd door één van de medewerkers van de Frans en Hilde Hof. Zij leiden je graag rond in de tuin, maar je kunt ook zelf wat rondlopen als je wilt. Je bent altijd welkom om je vragen aan hen te stellen, zij vertellen je graag van alles over de aanwezige planten en over de ontwikkeling van de tuin. Daarnaast ben je vrij om wat kruiden te plukken om mee te nemen.
In de Frans en Hilde Hof ligt ook een labyrint, dat kun je kunt lopen. Lees hieronder meer over het labyrint in de tuin.

In het midden van de Hof ligt een klassiek labyrint gemaaid in het gras.

Het labyrint

In het midden van de Hof ligt een klassiek labyrint gemaaid in het gras. Het klassieke labyrint bestaat uit zeven omgangen en is voor zover bekend de oudste vorm van het labyrint. Het labyrint is een kruisingsvrij, slingerend pad dat je met een aantal wendingen naar het centrum leidt en zo ook weer terug brengt naar buiten.

Kenmerken van het labyrint:

  • Er is 1 ingang en dat is tevens de uitgang;
  • Het pad heeft veel wendingen en lijkt niet logisch;
  • Er zijn geen kruisingen of zijpaden;
  • Het centrum is het eindpunt en ook weer het beginpunt, daarvoor moet je je 180-graden omdraaien nadat je het centrum in bent gelopen;
  • Er is altijd een weg naar binnen en ook weer naar buiten.

Hoe loop je het labyrint?

Het labyrint is een lopende meditatie. Je hoeft niet stil op een stoel of kussen te zitten, maar juist de rustige stappen helpen je om je hoofd leeg te maken. Het labyrint neemt je mee op reis en vraagt je om vertrouwen. Op die manier kan het labyrint een pelgrimage zijn, een reis naar binnen.

Je stapt het labyrint bij de ingang naar binnen en je loopt met rustige passen. Je laat de buitenwereld letterlijk even buiten en gaat op weg. Door het lopen naar binnen maak je innerlijk ook die beweging, je focus gaat naar binnen. Alle dagelijkse beslommeringen kun je met elke stap letterlijk een stukje loslaten, dat kan tijdens het lopen verhelderende inzichten geven. Je loopt rustig stap voor stap verder, alle bochten volgend. En zo ontstaat er ruimte en als je het toelaat ontstaat er stilte en komt er plaats voor een ontmoeting. Je ziel maakt aangekomen in het centrum verbinding met de Eeuwige.

In het centrum is het moment om te ontvangen, wat heeft de Eeuwige jou te zeggen? Neem de tijd om van de stilte te genieten en even in een soort tijdloosheid te staan. Daarna ga je weer op weg. Je draait je letterlijk om en je gaat weer de weg naar buiten. Wat ga je met de door jouw ontvangen gaven en inzichten doen in je dagelijks leven? Dat zijn mooie onderwerpen om je op te bezinnen op de weg naar buiten. Ook op de weg naar buiten kun je ervaren wat het is om te vertrouwen, dat je jouw juiste pad loopt en dat God altijd bij je is. Uiteindelijk sta je weer buiten en nodigt het dagelijks leven je uit om aan de slag te gaan. Je kunt je nog één keer omdraaien naar het labyrint om zo je loop af te sluiten.